Irritert og introvert

«Hvorfor ler du ikke mer?»
«Hvorfor er du så stille?»
«Hvorfor blir du ikke med?»
«Hvorfor jubler du ikke?»

– Fordi det er ikke mer å hente!

Selv om jeg er et introvert menneske, betyr ikke det at jeg må sitte sammenkrøllet i en sofa til alle døgnets tider. Introvert, ekstrovert, jeg ser at mange misforstår disse begrepene. Mange tror at er du ekstrovert er du pokka nødt til å alltid juble, være med mennesker og utstråle glede, og er du introvert sitter du, som nevnt, sammenkrøllet i en sofa og er så å si luft. Dette er jo ikke riktig.

Det som er med ekstroverte mennesker er at de blir fóret av andre menneskers energi. Det gjør ikke introverte mennesker. Et ekstrovert menneske elsker å være sammen med andre, og blir sterkere, gladere og bedre av det. Hos et introvert menneske kan dette virke helt motsatt. Er man sammen med mange som har det kjempebra kan man rett og slett bli sliten og nedbrutt. Vi som er introverte har rett og slett ikke like mye positiv energi som de ekstroverte, og det skal du vite at det er noe jeg savner og skulle ønske jeg hadde mer av.

Men selv om ekstroverte mennesker får mye mer ut av å være sammen med andre, så må jo alle mennesker «lades» innimellom. Det er ikke slik at en ekstrovert person konstant er sammen med andre og ikke kan ha det kjipt og ville være alene, for det er nok tilfelle i flere situasjoner. Akkurat som at introverte mennesker også behøver og ønsker å være sosiale og ha det fantastisk fint sammen med andre mennesker. Men poenget mitt er at introverte mennesker ofte kjenner på det at det er bedre å være sammen med et begrenset antall mennesker om gangen, og at man ikke blir kastet ut i en publikumsmasse på samme skala som publikumet på Rådhusplassen når VG-lista går av stabelen.

Jeg vil være sammen med andre jeg, og jeg skammer meg hver gang jeg krøller meg sammen i sofaen. Jeg skammer meg og blir skikkelig lei meg fordi jeg ikke har mer energi igjen, og fordi det føles ut som om det er noe jeg gjør med vilje, og fordi jeg er helt sikker på at mange tror jeg gjør det med vilje også. Men det håper jeg virkelig ikke, for hadde jeg skulle gjort noe med vilje hadde jeg skuslet bort all den lave og dårlige energien min og fylt opp med positiv energi og løpt ut i gatene med parykk og tåspissko. Dans dans.

8 kommentarer om “Irritert og introvert

 1. Eg e ganske utadvendt, men e sykt gla i å ligg sammenkrølla å se på netflix hele dagen. Eg trur i bunn å grunn at alle har et behov før å kun trekk seg tebake.

  Likt av 1 person

 2. Veldig bra skrevet. Kanskje ikke helt enig i at det å være sosial og utadvendt skal være målet, selv om samfunnet legger opp til at det skal være idealet. Om det var det du mente. Anbefaler boka «stille» som tar for seg temaet. Husker ikke forfatteren.

  Likt av 1 person

 3. Kjære Sivert.
  Mener du virkelig det du sier? Er personlig introvert, og etter å ha lest dette innlegget sitter jeg igjen med følelsen av å ha fått tildelt en diagnose og et stigma. Å være innadvendt er ikke en sykdom, men et personlighetstrekk. Noen er innadvendte, noen utadvendte, kanskje begge deler avhengig av situasjon, og noen i høyere grad enn andre. Dette er helt normalt, og det å foretrekke å være i eget selskap er på ingen måte en feil, eller noe å skamme seg over som du sier du gjør.

  Du skriver at mange tror at innadvendte mennesker sitter sammenkrøllet i en sofa og kun eksisterer som luft. Mener du virkelig at i 2015 har »mange» en så snever virkelighetsoppfatning og er så dømmende? Er det virkelig en kam du vil dra?

  Du påstår at innadvente blir nedbrutt av at andre har det bra. Men kjære deg, Sivert, om du bli negativt påvirket av at andre har det bra er det ikke innadvendthet som er problemet. At det ikke er like givende for innadvendte å være sosial skriver du også, og at vi ikke har like mye positiv energi som utadvendte, dette blir feil. Helt feil. Innadvendte behøver på ingen måte å være pessimister eller negative, og man får jo ikke mindre ut av å være sosial selv om en er reservert eller tilbaketrukket.

  Det er fryktelig synd og overraskende at du som er introvert, setter nettopp det å være introvert i et så dårlig lys. Du sykdommeliggjør og danner et negativt bilde på noe som er helt normalt, og blander personlige følelser med viten. Håper virkelig ikke noen tror på det du sier, og sitter igjen med samme syn som jeg hadde hatt om jeg hadde lest dette som utenforstående. Da har du prestert dårlig. Innadvendthet er ingen lidelse.

  Mvh. Introvert og helt normal.

  Liker

  1. Hei! Nå misforstår du poenget mitt, fordi poenget med dette innlegget var bare å forklare definisjonen på disse begrepene, sånn som de fungerer helt klinisk. Fordi det er faktisk slik de er i utgangspunktet. Og mange misforstår det. Og nei, det å være introvert er slettes ingen lidelse, det er ikke det jeg sier heller. Jeg vil absolutt ikke at du skal tro det heller, og selvfølgelig er det helt normalt, og det er leit å lese at du tolker det på denne måten.

   Angående å blande viten og personlige følelser, så er det nettopp poenget med hele denne bloggen min. Jeg forteller mine historier, formidler min kunnskap, og de blir blandet. Men det kan godt hende at dette innlegget kunne vært skrevet annerledes. Men dette er måten min å skrive på.

   Det er absolutt ingenting galt med det å være introvert, eller ekstrovert for den saks skyld. Men for mennesker som sliter med f.eks angst eller depresjon kan det bli en ekstra tyngde, og slik er det i mitt tilfelle, for jeg sliter tungt med begge deler. Men ja dessverre, det er mange i 2015 som fremdeles ser på dette som et problem, og det er noe jeg vil være med å bidra til å få en endring på. Jeg vil få vekk tabuer og fordommer rundt psykisk helse.

   Jeg er lei meg for at dette ikke var en god lesning for deg, men her skriver jeg bare mine erfaringer og historier på min måte. Om du vil, kan du veldig gjerne få skrive et gjesteinnlegg om måten du ser på temaet? For det er alltid fint å få flere synspunkt! Takk.

   Liker

 4. Hei fine Sivert!
  Synes det er veldig fint å lese tankene dine på denne bloggen, du skriver så fint. Men ville bare gjøre obs på at i dette innlegget, så tror jeg du blander litt begreper.

  Introvert/ekstrovert og utadvendt/innadvendt er to forskjellige ting som ikke behøver å ha en sammenheng. Førstnevnte handler om hvor du henter energi, mens sistnevnte handler om personlighetstrekk. Selv er jeg for eksempel utadvendt (riktignok en rolig type), altså livlig, pratsom og sosial. Jeg er for øvrig samtidig introvert, altså at jeg trenger ro og tid alene for å samle energi. Jeg kan også få energi av å være med andre mennesker selvfølgelig, men ja jeg trenger alenetid for å «samle meg». Men ja, det jeg ville frem til her, var at det du i innlegget ditt beskriver som innadvendt, er egentlig det å være introvert (selv om jeg synes du beskriver det litt feil også, ved at du fremstiller det såpass negativt, når det i aller høyeste grad er like mye en styrke som det å være ekstrovert, det er nok bare det at samfunnet er mer tilrettelagt for dem som er ekstrovert).

  Når det er sagt så forstår jeg veldig godt hva du snakker om (når jeg bytter ut ordet innadvendt med introvert i innlegget ditt). Det er liksom ikke helt respektert å unnskyld seg med at «jeg har lyst til å være alene i kveld», og det er synd! Som introvert får man inspirasjon og glede også i sitt eget selskap, for meg kan en lørdagskveld med kakao og en bunke blader være hundre ganger bedre enn en kveld på byen, dersom jeg har behov for det. Jeg synes evnen til å lade opp uten å være avhengig av andre er en styrke, man er selvstendig og og trives i sitt eget selskap. Alle kan ikke være i hundre hele tiden.

  Men en ting til som jeg stusset litt på, nemlig at du beskriver innadvendte mennesker som mennesker med manglende positiv energi, mener du her det å være introvert? Uansett er ikke negativ energi et kjennetegn ved hverken å være innadvendt eller å være introvert (som ja som sagt er to forskjellige ting), det er bare forskjellige måter å forholde seg til verden på. En innadvendt person kan for eksempel spre masse positiv energi ved å ha gode samtaler med mennesker osv osv, selvom personen ikke nødvendigvis skriker høyest i en stor forsamling.
  Og introverte mennesker, mennesker som trives i sitt eget selskap, er ofte så inspirerende, da de gjerne er kreative, skapende og tenkende. Nettopp fordi de tar seg tid til dette, og ikke stresser og streber etter konstant sosial oppmerksomhet og selskap. Det er heller ikke det at en ikke har energi (tvert i mot, de sprer tonnevis med positiv energi), men bare at en velger eller foretrekker å bruke sin energi på andre måter. Det må man (og du!) se på som en styrke! Man må bruke det til sin fordel, og det har jo du i aller høyeste grad gjort, med den fantastiske musikken din.

  Men ja disse begrepene er det mange som surrer litt med, så ville bare oppklare litt og nyansere, pluss gi et litt annet og positivt syn på ting 🙂

  Likt av 1 person

  1. Hei Emilie! Tusen, tusen takk for at du oppklarte begrepene. Du har selvfølgelig helt rett her. Jeg ser jo den nå at det ble litt dumt å skulle forklare begreper i et blogginnlegg hvor jeg selv skriver feil. Problemet her ble rett og slett at jeg skrev feil ord, og så ikke det selv før nå.. jaja, sånt skjer.

   Og ja, jeg mener selvfølgelig introvert der jeg har skrevet innadvendt. Og beskrivelsene er dessverre ofte negative, men det er rett og slett fordi dette dreier seg om meg som er veldig introvert, og blandet med angst og depresjon er det sjelden mye positivt å skrive om. Men greia er jo nettopp det at jeg vil jo endre på det, jeg skriver ikke negativt for å gjøre det å formidle dårlig stemning, dette er bare slik jeg er. Men jeg håper og tror at det endrer seg, og jeg håper og tror at jeg også endrer meg.

   Tusen takk for en kjempefin kommentar og en fin vinkling på temaet. Jeg hadde blitt kjempeglad om du kunne tenke deg å skrive et gjesteinnlegg! Jeg vil veldig gjerne høre flere historier og andre vinklinger på psykisk helse. Si i fra om det er noe du kan tenke deg å gjøre!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s