Skriv det som det er

I gårsdagens Ekko på NRK P2 ble temaene sorg og sykemelding diskutert. For som det ble sagt så er ikke sorg en sykdom, så om man opplever en dyp og altoppslukende sorg som gjør at man blir lammet og ute av stand til å arbeide, så kan ikke legen skrive ned sorg som årsak på sykemeldingen. Da må legen skrive noe sånt som depressiv reaksjon, psykisk ustabil eller lignende. Og det kan forståelig nok være belastende i etterkant å ha det i papirene sine. Men det jeg ikke forstår er at man ikke bare kan skrive SORG rett frem og ikke forfine det med noen ord som betyr nøyaktig det samme.

Jeg har vært sykemeldt på grunn av angsten min tidligere i livet. For i flere perioder har jeg opplevd å være ute av stand til å bevege meg når jeg våkner.
Jeg våkner til, klokka er kanskje halv syv på morgenen, og jeg ligger der med en nærmest mumifisert kropp. Øynene mine er vidåpne, og nærmest skriker etter hjelp siden munnen min ikke gjør det. Ørene mine er vare for den minste lille lyd, og kan høre en mygg klø seg på ryggen. Hendene mine knytter seg og slipper taket om hverandre, og beina mine har så inderlig lyst til å sparke, løpe eller bare spankulere, men klarer kun å ligge helt, helt i ro.

Og alt dette på grunn av en stemme som forteller meg at; nei, i dag kan du faktisk ikke gå på jobben. Nå har jeg vært snill å la deg gå på jobb uten å forstyrre på flere dager, så nå er det på tide at du ligger her og hører på meg som forteller hvor lite verdt du er som menneske, og hvor mye du bør skamme deg for hvert åndedrag du tar. Jeg er konfliktsky jeg, så jeg tar sjelden eller aldri en diskusjon om det, og bare lystrer.

Men jeg aner ikke hva det står i papirene mine, hva legen faktisk skrev da jeg ble sykemeldt. Jeg forklarte jo alt, og legen min vet jo det meste om angsten, svettetokter, hjertebank, lungekollapser og mye av selvforfakten min, men om det står svart på hvitt ANGST i den aktuelle sykemeldingen, det vet jeg absolutt ingenting om. Og det var nettopp det jeg ble veldig undrende til av å høre denne delen i sendingen av Ekko i går, siden ikke sorg som jeg mener er likefullt en lidelse som angst, tydeligvis ikke er noe som leger kan skrive i sykemeldingen. Jeg mener at sorg deler mange likhetstrekk med angst, og i mange tilfeller er helt sikkert sorgprosessen veldig angstbefengt og også. Både angst og sorg er normalt, og ikke to sensasjoner som må forfines og pludres med på papiret. Skriv det som det er.

En kommentar om “Skriv det som det er

  1. Vær så snill og fortsett å skrive. Du er utrolig flink. Jeg har alltid hatt lyst til å forstå, eller i det minste prøve å forstå, hvordan det er. Å ha angst eller andre former for slike lidelser. Det settes pris på.

    Ønsker deg et fantastisk godt liv.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s