Behandling eller mishandling?

Etter å ha lest saken i VG om den 30 år gamle kvinnen som har vært innlagt på Gaustad i ti år, var jeg veldig usikker på om jeg skulle si min mening. Noe jeg alltid tenker når jeg leser noe spennende som innebærer psykisk helse, for jeg leser absolutt alt jeg kommer over av det. Nettopp fordi jeg synes psykisk helse er interessant og noe som du som leser innleggene mine vet står mitt hjerte gaanske så nært. Jeg kom frem til at jeg ville, om ikke mene så forbaska mye, i hvert fall ville skrive noen ord og synse litt om dette. Dette er en så utrolig omfattende sak på så mange måter, og det er så mange hensyn som skal tas så jeg skal forsøke å ikke tråkke for mange etikkprofessorer og andre som mener de har fasit på tærne.

Har du ikke lest saken, gjør det. Les hele saken, og ikke bare alle de relaterte sakene som har kommet etter den. Du har tid til det. Men jeg skal allikevel forklare litt om hva den innebærer. En 30 år gammel kvinne har altså vært tvangsinnlagt på Gaustad sykehus, et psykiatrisk sykehus i Oslo som jeg gikk forbi hver eneste dag på vei til og fra den tidligere jobben min. Et bygg som har fascinert meg med sin Galtvort-aktige arkitektur og elegante framtoning. Denne kvinnen har angst, depresjon og Aspergers – i artikkelen står det at hun tydeligvis er diagnostisert med enda mer. Hun skader seg selv kraftig, har ingen nære venner og snakker bare litt med familien sin og de som jobber på sykehuset. Når hun sover er hun lagt i belter, og skal hun snu seg som de fleste gjør når de sover (jeg snur med mer enn jeg sover) må pleierne løsne på beltene så hun får snudd seg én gang for så å bli spent fast igjen. Om et par pleiere skulle utført denne handlingen på meg når jeg sov hadde de ikke hatt en eneste pause i løpet av natta. Grunnen til at hun er så og si konstant lagt i belter er at hun skader seg så kraftig at det er livstruende. Interessant det der, for ordet livstruende i denne sammenhengen gir meg veldig mye å tenke på.

Alle har rett til et verdig liv, et liv som tilsvarer en solfylt lørdag formiddag i mai der man går ut i en klisjéfylt slåbrok, henter avisen, går inn og setter over kaffen og hiver et par klisjéegg og noen nydelige strimler av sideflesk i stekepanna. Nyter denne nydelige frokosten sammen med mennesker du elsker og som faktisk elsker deg høyt tilbake. Etter frokosten går man kanskje ut en tur sammen med den man elsker mest og kjenner slengkyss fra sola treffe pannebrasken der man går nedover duggfrisk asfalt. Kanskje setter man seg på en uteservering og tar en iskald øl og bare lener seg tilbake. Kanskje kvelden innebærer en konsert eller en annen forestilling som det har vært knyttet høye forventninger til, og de innfrir. Et sånt liv vil jeg ha, og et sånt liv synes jeg absolutt alle som ønsker det fortjener å ha. Men nå er det sånn at ikke alle ønsker dette, noen ønsker faktisk ikke å leve i det hele tatt. Noen ønsker å sovne inn, med viten om å slippe å føle at de er til bry. Til bry for seg selv og til bry for andre. Har du følt deg til bry noen gang så vet du at det er en skikkelig slitsom følelse. Om den følelsen vedvarer blir den uutholdelig.

Nei, dette er ikke jeg som sier at noen skal gå å ta livet sitt, og om du tolker det sånn kan du ikke helt det med tolking og må lære deg det. Men hvem er de som holder dette mennesket innestengt og bundet på det mest forkastelige og uverdige, og som kun holder hun i live fordi… fordi hvorfor? Hun har jo bare ett ønske, og det er å få slippe. Kan hun ikke få det? Disse menneskene sier at de «ikke vil ha et liv på samvittigheten», men herrefred da, dere har jo allerede et liv på samvittigheten. Den skaden er jo skjedd for lengst. Parallellene til Mengeles eksperimenter under andre verdenskrig er langt opp i glaningen her spør du meg. Ja, dette er en helt utrolig vanskelig sak, og hun fortjener som sagt et verdig liv, men det er jo ingen som har klart å hjelpe henne på vei dit, folk har jo bare dyttet henne i feil retning og bundet henne fast på veien.

Processed with VSCOcam with b1 preset

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s